Uw rechten tegenover een incassobureau

Wat zijn uw rechten tegenover een incassobureau? Zoals gezegd, kunt u de meeste incassobureaus gewoon negeren. Zij hebben geen enkel rechtsmiddel tot hun beschikking en kunnen geen enkele actie ondernemen die u en ik ook niet zouden kunnen ondernemen. Ze zijn slechts tussenpersoon voor ondernemers die het liefst hun tijd steken in hun kerntaak: het verkopen van zoveel mogelijk producten of diensten, ongeacht of iemand dat wel of niet kan betalen.

Consumenten in Nederland zijn behoorlijk kwetsbaar. Met name jonge mensen worden vaak het slachtoffer van kredietverstrekkers, postorderbedrijven en allerlei andere gewiekste ondernemers.  Deze ondernemers beseffen dat hoe groter hun klantenbestand wordt, hoe groter de kans wordt dat er klanten tussen zitten die, om welke reden dan ook, hun rekening niet kunnen (of willen) betalen. Gelukkig voor deze ondernemers betaalt de meerderheid van de Nederlanders gewoon netjes op tijd de rekening. Maar wanbetalers horen nu eenmaal bij het ondernemerschap.

Betalingstermijnen

De meeste ondernemers zijn hier dus op voorbereid, en hebben vooraf nagedacht over wat ze aanmoeten met eventuele wanbetalers zoals u. Maar de overheid heeft regels opgesteld (al zijn ze vrij mager) die u toch enigszins beschermen. Zo dient een onderneming redelijke termijnen te hanteren voor het versturen van herinneringen en aanmaningen. In de praktijk komt het er op neer dat tussen de koop en betaling u doorgaans maar liefst 3 maanden zou kunnen wachten met betalen.

Incassokosten en Herinneringskosten

Anderzijds heeft de overheid ook toegestaan dat ondernemers incassokosten in rekening mogen brengen voor herinneringen, aanmaningen en dergelijke. Deze kosten zijn niet geheel vastgelegd en kunnen soms belachelijk hoog oplopen. Het is dus zaak rekeningen zo snel als mogelijk te betalen.

U heeft niets bij het incassobureau gekocht

En heeft dus in feite niets met hen te maken. In de brief die u ontvangt staat waarschijnlijk dat ‘de zaak (lees: uw openstaande vordering) door de schuldeiser ‘uit handen is gegeven’. Ja, dat kan dus niet. Laten we mevrouw Wehkamp gewoon als voorbeeld blijven gebruiken. U heeft iets gekocht bij Wehkamp en dus heeft u daar een schuld. Tenzij u de rekening vooraf betaalt uiteraard.

U moet die schuld dus betalen plus eventueel de extra kosten die Wehkamp u heeft opgelegd. Wat mevrouw Wehkamp verder met het incassobureau heeft bekokstoofd, is niet uw zaak. Mevrouw Wehkamp kan natuurlijk wel besluiten dat ze haar zaakjes door iemand anders laat behartigen. Maar het is dan aan u om daarmee akkoord te gaan.

Let op: deze stelling vervalt geheel als mevrouw Wehkamp besluit de zaak aan de rechter voor te leggen. In dat geval krijgt u te maken met een advocaat of deurwaarder. En daar dient u anders mee om te gaan.

U kunt gewoon in termijnen betalen

Mevrouw Wehkamp is ondernemer, en zij begrijpt dat mensen soms te weinig geld hebben om iets duurs te kopen. Zij biedt daarom de mogelijkheid om aankopen die u bij haar doet, in termijnen te betalen. Wanneer u een keer per ongeluk uw termijnbetaling niet voldoet, vervalt volgens Wehkamp meteen het recht op betalen in termijnen. Toch werkt het niet zo. Wanneer u gewoon blijft betalen, al is het minder dan dat u zou moeten doen, zal Wehkamp nooit meer kunnen doen dan iets langer op haar geld wachten en meer rente berekenen over het uitstaande bedrag.

Zolang u betaalt zal geen enkele rechtbank u in het ongelijk stellen.U toont immers uw goede wil.

Vordering uit handen gegeven

Wanneer u belt met het bedrijf waar u de schuld heeft, zal dit bedrijf waarschijnlijk aangeven dat zij de vordering uit handen heeft gegeven. Dat moeten zij weten, maar u communiceert alleen met het bedrijf en niet met incassobureaus. U hoeft dat niet aan te geven of mee te delen. U moet dat gewoon zelf voor ogen houden. Stuurt u een brief met een betalingsvoorstel? Stuur deze dan naar het bedrijf waar u de schuld heeft. Negeer altijd het incassobureau!

Geduld is een schone zaak

Wanneer het bedrijf een incassobureau ingeschakeld heeft, dan heeft het bedrijf eigenlijk de schuld die u aan hen hebt, doorverkocht. Het bedrijf heeft, laten we zeggen, de moed opgegeven ooit nog van u geld te mogen ontvangen. Prima toch!

Een incassobureau is erop getraind u zo lang mogelijk, en op verschillende manieren te bestoken met aanmaningen tot betalen. Immers: zo verdienen incassoclubjes hun geld. En zij houden dit jaren vol. Dat komt mooi uit, want dit geeft u de tijd uw eventuele andere schuldeisers die wel betaald moeten worden voorrang te geven.

De langste adem

En als u na twee, vier, zes of tien jaar eindelijk orde op zaken heeft gesteld, kunt u alsnog de hoofdsom + wettelijke rente + eventuele incassokosten gemaakt door de schuldeiser (dus niet door het incassobureau) betalen. Betaal niet aan het incassobureau, maar betaal de hoofdsom die vermeld staat op de eerste factuur die u ontvangen hebt van uw schuldeiser. Bijvoorbeeld die 45 euro voor dat overhemd dat u heeft gekocht bij mevrouw Wehkamp.

Uw rechten tegenover een incassobureau zijn groter dan zij u graag willen laten geloven. Ze zullen altijd proberen u angst in te boezemen met dure kreten en dreigementen. Laat u dus zeker niet gek maken!